❝ No matter how hard and difficult it is, I will always smile like an idiot ❞
Kenapa lelaki...
Sunday, November 18, 2012 | 0 comments




Kenapa lelaki tidak menanges seperti perempuan yang akan mudah menanges pada sesuatu perkara?
Lelaki memang sudah sedia maklum mereka sangat mempertahankan airmata jantan mereka. Mereka taknak lahh dilihat sebagai LELAKI TISU/LELAKI ROTI dalam kalangan kawan2 mereka. even dengan girlpreng pun mereka tahan airmata jantan mereka. Bagi mereka,selagi perkara itu boleh setel dan selagi ia nya tidak mengugat emosi jantan mereka,what for mereka menanges? hanya perkara yang mengugat emosi mereka sahaja mereka akan menanges.Menanges bukan cara mereka nak release stress atau gundah gulana di hati mereka macam perempuan.

Kenapa lelaki lebih banyak berdiam diri ketika sang perempuan sedang membebel tentang mereka?
Lelaki dan perempuan dalam mengekspresskan sesuatu adelah sangat jauh berbeza.Lelaki dengan perilaku mereka dan perempuan dengan kata2 mereka. So apabila sang perempuan tengah membebel,dia hanya akan diam membatu tanpa sebarang word pon terkeluar.Tapi dalam pikiran mereka,tengah ligat memikirkan sesuatu.Mungkin cara nak stopkan sang perempuan ni dari terus membebel,bebel dan bebel atau pikirkan tentang perkara yang lebih menyeronokkan dari mendengar bebelan sang perempuan.

Kenapa lelaki lambat bertindak dalam membuat sesuatu keputusan?
Lelaki akan berpikir dari pelbagai sudut sebelum buat sesuatu keputusan.Lelaki mungkin akan pikir akibatnya, kesannya, keburukan, benefit,etc. So mereka perlu membuat keputusan yang bijak supaya tidak menyesal di kemudian hari.Berbanding dengan perempuan,mungkin dalam dua sudut iaitu emosi dan perasaan. Sebab tu perempuan lebih mudah menyesali terhadap sesuatu perkara yang mereka telah lalui.Dan sebab itu juga lahh yang sang lelaki kekadang lembap macam spender basah dalam meluahkan isi hati mereka terhadap crush mereka.

Kenapa lelaki tidak kisah pasal girlpreng mereka?
Eh jangan salah sangka.Korang nampak ajer keKEBALANan mereka terserlah, tapi dalam hati begitu eager nak tahu pasal korang.Cume bukan sifat mereka untuk membebel panjang lebar pasal sesuatu perkara. Cukup lah dengan die berkata sekali dua selebihnya kalau masih lagi si girlpreng buat perkara yang sakitkan jiwa, mereka lebih banyak mendiamkan diri.

Kenapa lelaki tidak selalu ekspress ayat2 manis terhadap orang yang mereka sayang?
Lelaki seperti yang aku khabarkan tadi,mereka ekspress through action rather than words. Bagi mereka,tidak perlu ucap love you,miss you,sayang u anje, kalau sudah sedia maklum yang girlprengg die tu tahu mereka memang sayangkan die. Kadang2 bagi mereka dengan membuat sesuatu perkara yang kecil misalnya mesej setiap hari sudah cukup untuk menggambarkan yang mereka sayangkan si girlpreng tuh. Tapi bagi perempuan, mahukan sesuatu perbuatan itu lebih complicated misalnya bagi ayat2 acin ke.Even aku sudah tahu lelaki ni memang cemni,tapi aku kekadang risau bile si acim jarang bagi ayat2 acin die kat aku.

 Kenapa lelaki tak paham apabila sang girlpreng ni telah buat muncong sedepa pon die masih tak reti nak pujuk girlpreng die?
Lelaki boleh dikatekan lambat peka dalam sesuatu perkara yang remeh. Walaupun si girlpreng ni dok buat muke keledek sepanjang hari, dok berkias2 si boipreng ni,dok tak layan mesej si boipreng ni, si boipreng itu pasti ingat yang si girlpreng ni tengah busy buat kerja. Padahal si girlpreng ni cuba membuat mogok aman agar si boipreng ni memujuk die.Lelaki takkan paham mogok yang kite sedang buat, melainkan berkata straight to the point then baru mereka paham. Sebab itu aku kate mereka ni lembap macam spender basah. Tapi perempuan ni suke berkias, bila lelaki tu tak paham, kemain sakit hati.So, kalau korang sakit hati ke hape cakap setepek depan2 muke die, baru die boleh paham.


SUMBER: Sarah Ms
5:43 PM

Message(s)

Credits

layout by inexplicable
inspired by optica

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
*