❝ No matter how hard and difficult it is, I will always smile like an idiot ❞
Hari Raya , Hari Memenatkan
Sunday, September 4, 2011 | 0 comments

firstly , aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri . maaflah kalau lambat ucap sekali pon. raya kan 1 bulan. bukan satu hari je kan . okey, sekaranh aku update blog aku nak cerita pasal hari sebelum raya , masa raya and lepas raya . kau nak dengar kau bace . kau taknak dengar kau berambos . 

okey . mase malam raya , aku ajak ayah aku cari kasut raya aku dekat jusco . aku nak yang palingggggggggg cantik macam atok korang  . bhahaha. gurau sayang . mase tu , aku dah jumpe kedai kasut. aku dengan kakak aku pilih lah kasut idaman masing - masing . mase tu ade mak aku , ayah aku , kakak aku , aku , adik aku yg last and cousin yang selalu kene marah dengan aku QILLA . 

mase tengah pilih kasut tu , mak dengan ayanh aku sebok la jugak pilih kasut . yang adik aku dengan qilla tu main lari - lari dekat kedai tuu. and then aku marah la diorang kan. sebab buat bising. aku nak cari kasut pon susah . lepas diorang dia , tah macam mane adik aku yang lelaki tu pergi try semua kasut perempuan yang bertumit tinggi . aku pon gelak bapok kuatnye kat situ. naseb baek takde ramai sangat orang kat kedai kasut tu . bapak aku pon tergelak lah jugak. blablabla ,, dah abes cite mase shopping raye . 


okey , sekarang aku nak cite pasal malam raya . mase tu , boom sana , boom sini bingit telinga aku dengar mercun . aku pon join lah . but aku tak main mercut. mercut tok laki - laki . aku layan qilla main bunga api je . lepas mercun dengan bunga api dah abes , kiteorang pon bentang tilam tok tido . yelah . esok nak kene bangon awal sebab raya . kankankankan ? aku dengan kakak aku tak boleh tido , so , kite pon ngumpat lah pasal beberapa orang . RAKSASE dengan MONSTER pon kiteorang libatkan . well, tengah boring memang macam ni .bengong sikit. 

mase kiteorang tengah syok berborak , aku dengan kakak aku dengar bunyi baby nangis . mase tu lebih kurang pukul 2 kot.  yang kakak aku menjerit macam nak pecah umah nenek aku tu .takot sangat . kalau setakat menjerit tu takpe lah , ni tak , siap peluk aku kuat - kuat . aku ingatkan kakak aku tu berani lah sangat . rupanye, serupa pondan -,-. aku time tu baring sebelah mak anjang aku , pon menjerit . siap kejutkan mak anjang aku . tapi mak anjang aku tu tido mati . haprakk pon takde . lepas dah puas menjerit, surase baby tu semakin lama semakin bunyi . ha ! time ni paling aku nak tergelak . aku ingatkan natang ape. upenye phone pak zam aku yang berbunyi . kalau ikotkan hati , dah lama aku campak phone tu kat toilet . fikir tu phone orang lain je kan? lepas pak zam aku tutup phone dia, aku dengn kakak aku pias gelak . kuattt gila baabenng . kalau korang dengar , gerenti masok kubo . bhahaha . 

nak dekat pukul 3 tuu . aku dengan kakak aku hampir sahaje terlelap . lepas tu tergenger pulak lagu raya mana tah bunyi macam nak runtuh kan uma. teros tercelik aku . lepas tu aku cakap dengan kakak aku . bunyi natang ape tuu ? kakak aku cakap , jom tengok . and mase nak tengok tu , aku cakap , akak , teman aku gi toilet .(sebenarnye bukan toilet yang aku cakap) . kakak aku cakap jom. mase dalam perjalanan tu , kakak aku kaku . macam orang mati berdiri . tak gerak - gerak . aku kat belakang kakak aku tu , dah bersedia nak lari . aku cakap . asal dengan kau ? kakak aku cakap YA ALLAH , TERKEJOT AKU . rupa-rupanya uncle faizal aku . 

lepas tu , aku dengan kakak aku nak tido . tiba- tiba tak boleh nak lelapkan mata. aku pon plan la . akak , jom kenekan ucop , ucop tu cousin aku . aku amek phone dia, set alarm lebih kurang pukul 3.47 A.M . masa tu pukul 3.45 am masa kakak aku set alarm tuu . lepastu aku cakap , mak jah , jom jom . kite ade SUPRISE !!!! 

last - last, tepat pukul 3.47 pagi , takbir raya pon berkumandang  . bhahahaha. mak jah aku , aku  dengan kakak aku tergelak kuat gila babeng kat situ . kiteorang set bunyi alarm tu takbir raya . lepas tu kiteorang kejot si ucop tu , weh , bangon, si sembahyang raya . kau ni pemalas. sembahyang un taknak . dengan sepantas kilat , si ucop tu bangon. lagi lah kiteorang gelak . pastu kakak aku cakap , weh, tido balik . baru pukul 3 . pukul 6 pon belom tlagi . ade hati nak pergi sembahyang raya . hahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahaahahhaha . aku rasa, time tu lah time yang paling aku gelak bagai nak rak . 



HARI RAYA YANG PERTAMA

aku dah tak boleh nak bangon pukul 10.00 lagi lah . sebab nak siap , nak pakai baju baru , tudung baru , kasut baru , nak bersolek . perrgghh. aku kalau bersolek memanh tak cukup kalau 1 jam je. . adeje yang tak kene . lepastu , aku salam lah nenek aku . dengan muka temboknya aku cakap , ATOKK, NK DUIT RAYA 10 RINGGIT . hahah . atok aku cakap .ye. nanti atok bagi . lepastu , aku salam pulak dengan mak anjang aku . dengan ayat yang sama, aku cakap . mak jang , nak duit raya . semua orang yang aku salam tu , semua aku akan ulang ayat NAK DUIT RAYA . 

lepas ayah aku dengan semua cousin dan uncle2 aku balik dari sembahyang raya , kiteorang pon bergambar sebentarr . lepastu , aku ikot ayah aku gi beraya rumah sedara mara yang kiteorang tak berapa nak kenal . nak dekat tengahhari tu , aku penat and ngantok . mana tak nye , tido pukol 4 pagi . lepastu , aku pon tertido lah . 

dalam beberapa jam , kakak aku kejot sebab dah sampai kat uma tok sedara aku kat pontian , johor . lepas aku turun je daripada kereta, sedare aku yang acab cakap , weh qila, kau tido dekat bahu ucob. time tu memang aku tak percaya gila. tapi bila adik aku tunjuk gambar yang aku tido tu , perrgghh. memang malu gila babeng lah . aku pon tak sedar macam mana aku boleh tertido kat bahu ucob. yang mk ku cakap , ecehhh, kepala bertemu kelapa . nak tengok gamar tuu ?? h, meh sini


kalau aku dapat tahu hantu mana yang tangkap gambar ni , memang pecah pale lah .

oke. setakat ni je yang aku boleh tulis malam ni . hari dah malam , bapak aku soh tido. esok balik sekolah aku sambung tulis lagi okey ?



10:52 PM

Message(s)

Credits

layout by inexplicable
inspired by optica

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
*